Alevilerin evine çarpı

Aleviler ne renk giyer?

Genelde Alevi inancında özel anlamları olan kırmızı ve yeşil renklerin giyilmesine ve bu kıyafetlerinin temiz olmasına özen gösterilir. Yöreden yöreye farklılık gösteren kıyafetlerde kadınlar başlarını bellerine kadar uzanan renkli giysilerle kapatır ve bu giysilerin üzerine kuşak bağlar.

Alevi inancı nasıl?

Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir. Sünnilik ve Onikicilik'ten farklı olarak Alevilerin bağlayıcı bir dini dogmaları yoktur ve öğretiler dede adı verilen dini bilgin tarafından aktarılır.

Aleviler neden?

Ali'ye bağlı ya da onun soyundan olanlar demektir. Bir inanç sistemi olarak karşımıza çıkan Alevilik, tarikat olmadığı gibi, tek bir tarikata da bağlanamaz. … Muhammed'in ölümünden sonra, Ali'nin halife olmasını isteyen, onu imam olarak kabul eden, daha sonra ise Şii-Batıni inançlara bağlananların tümüne Alevi denir.

Aleviler gusül abdesti alır mı?

Abdest almaz, Namaz kılmaz, … Camiye, Hacca gitmez, Ramazan orucu tutmaz, Allah'ı kandırmaya kalkmazlar.

Gerçeğe Hü ne demek?

Gerçeğe Hüü daha çok, tekke ve tasavvuf kültüründe kullanılan bir kavramdır. Hace Bektaş Veli, Makalat adlı eserde 'İbadet anında Tanrı ile gönül arasında perde yoktur, yani insan, ibadet halindeyken gönlünde Hakk'tan başka hiçbir şey bulundurmamalı' demektedir. … Bu insanın Hakk ile Hakk olması anlamına gelir.

Alevi olmak için şartlar nelerdir?

Dolaysıyla Cemevine salt YOL'a girmek için değil, edep-erkân içre olmak, o maneviyatı yaşamak ve 'insanlaşmak' için gidilir….Kişinin Cem'e girmesi ve pir (dede) darına durup niyaz olması için aşağıdaki aşamalardan mutlaka geçmesi gerekir;

  • Musahip ya da yol kardeşi edinmesi,
  • Yol'a alınması,
  • Görgüden geçmesi.

20 Aug 2014

Alevilerin ibadetleri nelerdir?

Alevilerin de böyle kutsal ibadet ve bayram günleri vardır. Cemler düzenli olarak yapılan ibadetlerdir. Cemlerin yanısıra Sultan Nevruz, Muharrem Orucu, Hızır Orucu, Hıdırellez, Kurban Bayramı, Abdal Musa Lokması da Alevilerin önemli günlerindendir. Aleviler Ramazan Orucunu tutmazlar.